teisipäev, 18. aprill 2017

Hernesõnad....

Nagu Juhan Liiv kord juba ütles: "Kes minevikku ei mäleta, see elab tulevikuta..." Täna tuhlasime raamatutes ja otsisime, mida huvitavat veel herneste kohta teada võiks saada. Mis seal salata, natukene on need muinasjutud ja luuletused endid ammendanud. Õpetajal olid täna kaasas vahvad raamatud nagu "Eesti loitsud" ja "Ended ja ennustused Eesti rahvausundis". Lappasime neid  ja saime teada palju huvitavat, uut ja naljakatki, mida vanasti usuti ja sõnuti. Oh aegu, oh kombeid...
Mõnda leidu tahame teiegagi jagada, ega me siis kadedad ole!

Hernes ja uba ei kuulu üksnes paastu-, vaid ka mitmete tähtpäeva-ja rituaalitoitude juurde: oad näiteks vastla- ja mardipäeva juurde, keedetud herned kuulusid surnuvalvamise ja mälestustoitude hulka; Lõuna-Eestis tehti kamajahust ja oa- või hernepudrust käkke. Hernes ja uba on paljudel rahvastel ühendajaks taevase ja maise ilma vahel - nende vart mööda pääseb üles (Kõiva, M.).

Kadriõhtul keedeti hernesuppi ja pereema viskas peotäie herneid kerisele, ütles:
Herneõnn õitsegu, taadi pätitallad ärgu kulugu külvi ajal, haned, minge hauduma!  (Valjala khk)

Hernest peab külvama enne päiksetõusu, kui taevas kirju on. Kui keegi küsib: Mis sa teed ehk tegid? Vasta: Vaksu (usse) külvan. Siis herned ei ussita. (Vastseliina khk)

Kui herned pehmeks ei kee, siis pannakse herneid külvama minnes külimitu põhja kolm rauatükki, üteldes: Raud on kõva, aga minu herned saagu pehmed! Siis keevad herned pehmeks. (Äksi khk)

Herneid mindi külvama, vanad pastlad jalas, ja lauldi: Uidunuppi, narganuppi, hernekõdra lõõtsanahka. (Hekme khk, Urvaste khk)

Herned tehakse siis maha, kui taevas on maorasvas . taevas on niisugused pilved nagu rasv lamba mao peal. Külvaja toob kotinurgas paar peotäit koju ning annab lastele: Säh, ma tõi ussid pöllalt ää! Siis kasvavad siledad herned. (Saaremaa)

Enne kui herneid külvama hakkad, näri kolm tera peenikeseks, sülit avälja ja ütle: Uss, säh, see on sinu jagu! Siis ei ussita herned ära. (Põltsamaa khk)

Minu isa viskas alati herneid külvates kolm korda peoga herneid põlluäärele ja ütles:
Näe, linnud, selle külvan ma teie jaost! Aga mis ma põllule külin, selle ma külvan oma jaost. Minu oma ärge puutuge. Pani omale pulga hammaste vahele ja hakkas külvama. Kui sai herned külvatud, siis võttis pulga hammaste vahelt, viskas üle pahema õla rohu sisse ja ütles:
Nurukad ja hiired. Teie närige seda pulka. Aga herneid ärge puutuge. (Krasnojarski krai)

Saime jällegi targemaks!

Seniks tervitame teid oma uhke pildiga, kus oleme täna auhinnana kätte saadud autasudega. Nimelt osalesime edukalt "Küünlajaht 2017" patareijahil. Ka nii säästsime ja hoidsime loodust. Säästmine on ju nädalanipp!





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar